Werkwijze

 


Het roodborstje staat symbool voor mijn werkwijze. 

Het roodborstje i s een klein en lief vogeltje, stoer met de borst vooruit en met een heldere blik,  kijkt ze de wereld in. De overlevering vertelt dat het roodborstje ooit geraakt is in haar hart, (verlies, pijn, gemis, verdriet) waardoor bloed haar hart heeft rood gekleurd.

ondanks deze (verlies)ervaring vliegt het vogeltje verder de wereld in. Niet voor niets heeft de rode borst de vorm van een HART aangenomen.



En dat is waar ik voor sta: met liefde en aandacht erkenning geven aan de pijn, het gemis, de leegte en het verdriet. Om je vervolgens bij te staan in het rouwproces.

Door de pijn, het verlies of het verdriet 'aan te kijken', het er te laten zijn en te erkennen, kun je verder...

Gevoelens en gedachten spelen een belangrijke rol in hoe je je verlies beleeft. Alles wat je voelt of denkt is goed. Maar als gedachten je niet helpen en gevoelens je blokkeren, kan het een dusdanige invloed hebben op je leven, dat je hulp mag gaan zoeken.

Ik werk vanuit mijn hart. Je bent welkom met alles wat er is. Ik luister naar je. Zonder oordeel mag je je verhaal doen.  Ik zorg voor veiligheid. Ik loop een stukje met je mee door het 'Land van Rouw'. Ik kijk samen met jou naar alles wat pijn doet én we kijken hoe jij vorm kunt geven aan dat nieuwe leven zonder de overledene, of het nieuwe leven mét de chronische ziekte of het besef dat je nooit vader of moeder zult worden. 

Ik verken samen met jou -het gekwetste- in jou. Daar waar het vast zit. In het-niet-weten. In gestold verdriet. Bij het verkrampte lichaam.  Bij het verstilde verlangen. Dit mag gezien worden en erkenning krijgen zodat er weer beweging kan ontstaan.


Ik werk met iedereen verschillend. Iedere keer weer afgestemd op jou als unieke persoon met je eigen verhaal. Zo werk ik systemisch, ik gebruik creatieve werkvormen en Een Taal erbij (Verlies in beeld).

Een belangrijk onderdeel van mijn begeleiding richt zich op psycho-educatie.  Rouw kunnen duiden geeft inzicht en rust. Werken met de Verliescirkel, het Duale Procesmodel en/of de Persoonlijke Archief Kast kunnen daar een onderdeel van zijn.

Met kinderen en jongeren werk ik graag met Verhalen uit (rouw)boeken, creatieve werkvormen en spel. Ook werk ik graag met de poppetjes (Een Taal erbij, verlies in beeld).  Beelden zeggen vaak meer dan woorden.

Mensen met een (verstandelijke) beperking liggen mij na aan het hart. 15 jaar heb ik met hen mogen werken. De rouwbegeleiding wordt nauwkeurig op hen afgestemd. Met veel beeldmateriaal, spel en creatieve werkvormen, geduld, liefde en aandacht sta ik hen (een poosje) bij. 

Het begeleiden van gezinnen kan waardevol zijn als elk gezinslid belast is met eigen verdriet, gevoelens, (on)begrip of vragen. Het geven van informatie over de ziekte, het (naderend) overlijden, (h)erkenning geven en handvatten aanreiken hoe hier mee om te gaan zorgen voor rust, vertrouwen en verbinding in het systeem.